Bach virágterápia

Bach virágterápia eredete

A Bach virágterápia az 1930 -as években született meg. Megalkotója Dr. Edward Bach (1886-1936) angol orvos volt, aki homeopataként 1919-től londoni kórházban praktizált. Dr. Bach szakterülete a bakteriológia volt, tudományos munkáit is ebben a témakörben kezdte. Ennek eredményeként elkészített hét Bach-nozódát, melyek a mai napig ismertek és használatosak a homeopátiás gyógyítás területén.

Mint praktizáló orvos felfigyelt arra, hogy egyes személyiségtípusoknál hasonló tünetek vagy betegségek fordulnak elő. Ez megfigyelés arra a következtetésre juttatta , hogy bizonyos tartósan fennálló negatív lelkiállapotok fizikai betegségekhez vezethetnek.
Dr Bach felismerésihez nagyban hozzájárul saját igen súlyos betegsége is. A kórházba ahol dolgozott összeesett majd ezután életmentő műtétet végeztek el rajta. Az orvos kollégái úgy vélték csupán három hónapja maradt az életből. Ennek ellenére Ő a csodával határoson módon felépült nagy részben annak köszönhetően, hogy saját magát kezelte.

Orvosi megfigyelései és saját tapasztalatai irányították egyre inkább arra a nézetre, hogy a gyógyítás folyamán szűkséges figyelembe venni az adott személyiség típust és a lelkiállapotot is.
Dr Edward Bach 1922-ben miután felépült betegségéből saját praxist alapított, ahol számtalan beteg embert gyógykezelt részben saját módszereivel részben homeopátiát alkalmazva. Dr Bach rendkívüli módon érzékelt páciensei lelkiállapotát, amit igen jól használt kezelései során.

Intuitív emberként azonban kezdett eltávolodni a nagyvárosi élettől és 1930-ban végleg elhagyta Londont majd feladta magánrendelőjét is. Ettől az időtől egészen haláláig a virágterápia kidolgozásnak szentelte magát. Dél-Wales környékén megtalálta számára a legmegfelelőbb tájat, ahol képes volt önmagából merítkezve és a természetre alapozva megalkotni a virágterápiát.

Ebben az időben már felismerte, hogy minden ember besorolható egy-egy érzelmi típusba, mely a hasonló viselkedési minták alapján alapított meg. Erre alapozta a saját bakterológiai kutatásai során bélbaktériumokból elkészített nozódák elvét is. Először a Bach-nozódákat szerette volna helyettesíteni növényekkel. Úgy gondolat nem helyes, hogy betegséget egyes baktériumokkal kezelnek, még abban az estben sem, ha azok homeopátiás készítmények.

Miután egyre nagyobb belső késztetést érzett egy új gyógyterápia kifejlesztése iránt, ami elképzelése szerint , kizárólag mezei gyógynövényekből készülhetne. Alaposan elkezdte tanulmányozni a növényeket saját élőhelyükön, melyekről pontos jegyzeteket készített. Megfigyelései a virágok egyedi jellegzetességeire , mit pl. szirmok száma, színe vagy szaporodási szokásaikra irányult.
A mai tudásunk szerint azonban nem tudjuk pontosan eldönteni, hogy Dr Bach milyen alapon választotta ki azt a 38 virágot, melyek ma Bach virágesszencia néven váltak ismerté. Azt azonban tudjuk, hogy rendkívüli képességekkel rendelkezett és elképzelhető, hogy "tisztánlátó" is volt. Ez a tulajdonsága bizonyosan nagyban hozzájárult ahhoz, hogy a legmegfelelőbb növényeket sorolja be a gyógyírok közé.

 

Bach virágeszenciák kialakulása

Az első virág, mellyel Dr. Bach 1928 -ban az Usk folyó partján "találkozott" a saját alkati szere a nebáncsvirág volt. Ekkor még hagyományos homeopátiás módszerrel készített a növényből gyógyhatású szert. Ebben az időben azonban nagyon foglalkoztatta egy új potenciálási módszer. A homeopátiás elv szerint a negatív töltetű fizikai anyagból rázás és dinamizálás folyamán pozitív polaritású "gyógyszer" készíthető.
Dr. Bach azonban valamilyen okból változtatni szeretett volna ezen és ennek eredményeként talált rá az úgynevezett napoztatós módszerre. A polaritás gondját - a további tanulmányok és tapasztalatok alapján - ezzel az új módszerrel megoldott, mivel a napoztatásnál nem volt szükség a megfordítás elvére.
Ebben az időszakban történt az a fordulópont amikor a virágterápia önálló és új terápiás módszerré vált és levált a homeopátiás módszertanról. Az 1930 -as évek idején tehát valóban megszületett a virágterápia és a mai napig töretlen népszerűségnek örvend az egész világon.
A nagy áttörést részben a napoztatós módszer hozta meg részben pedig az, hogy a virágesszenciák a homeopátiával ellentétben nem érvényesül a "hasonlóság" elve.

A Bach féle virágesszenciák készítésnél Dr. Bach hangsúlyozta, hogy a folyamatban mind a négy elem- Föld, Víz, Tűz és Levegő - részt vesz. A Föld mely a növényeket táplálja a Tűz mely az erőt adja a Levegő ami mindent körül ölel és Víz amiben összegzi és továbbadja számunkra a jótékony rezgésmintákat.

 

Bach virágterápia rendszere

Dr Bach célja a virágterápia megalkotásával az volt, hogy egy olyan öngyógyító rendszert hozzon létre, mellyel mellékhatások nélkül kezelhetjük magunkat vagy családtagjainkat. A virágesszenciák használatánál nincs szükség előképzettségre vagy orvosi tudásra, csupán arra, hogy felismerjük magunkban azokat érzelmi mintákat, melyek negatívan befolyásolják lelki életünket.

Dr Bach 12 személyiség típusba sorolta az embereket és mindegyikhez rendelt egy-egy virágesszenciát. Ez adta meg az alapot arra, hogy további 7 segítővel egészítse ki azokat. Évekkel később még 19 újabb virággal bővítette ki amellyel kialakult a 38 Bach virágesszencia sorozat. Munkássága vége felé azonban az összes virágot egyenértékűnek vette és 7 csoportra osztotta őket ezzel lefedve az emberi érzelmi és lelki békétlenség összes lehetséges okát.

Bach virágeszenciák 7 nagy csoportja :
-Félelem : Bach virágterápia félelem kezelésre
-Bizonytalanság : Bach virágterápia bizonytalanság kezelése 
-Magányosság : Bach virágterápia magányosság kezelése
-Jelen történesei iránti érdektelenség : Bach virágterápia érdektelenség kezelése 
-Külső hatások miatti érzékenység : Bach virágterápia túlérzékenység kezelése 
-Kétségbeesés : Bach virágterápia kétségbeesés kezelése 

Bach virágterápia szedése és adagolásról pontos ismertetést talál oldalunkon! 

Bach virágterápia csoportosítása

Dr. Edward Bach a virágesszenciák felfedezése során egyfajta utat járt be, mely során a gyógyírok egy újabb csoportosítása válik számunkra elérhetővé. Az esszenciákat a virágok megtalálásának és beazonosításnak időbeli folyamata ad támpontot ahhoz, hogy egy világos és egyszerű rendszert lássunk magunk előtt.

Az első 12 Bach virágesszencia, alapvető emberi személyiség típusoknak feleltethetők meg, ezek azok amelyekkel születünk . A következő csoport a 7 segítő, mely azokra a krónikus vagyis már hosszabb ideje fennálló negatív érzelmi mintákat tárják fel, amik már szinte elfedik valódi lényünket. A második 19 Bach csepp azokra az állapotokra javasolt , melyek különböző életesemények hatásra alakultak ki és mindig visszavezethetőek egy-egy konkrét kiváltó tényezőre.
Jól látható tehát , hogy életünk folyamán egyre inkább eltávolodhatunk valódi lényünktől , mivel a ránk közvetlen hatást gyakorló életesemények-mint a hagyma héja- egymásra rakódva, elfedhetik azt.

Bach virágterápia teszt segítségével könnyen és hatékonyan kiválaszthatja a megfelelő Bach virágcseppet! 

 

Bach virágterápia alkalmazása

-lelki és érzelmi egyensúly kialakítása és fenntartása
-akut stresszhelyzetek vagy lelki válság kezelése
-krónikus érzelmi problémák estén, kiegészítő terápia részeként
-személyiség fejlesztés


A Bach virágterápia bármely más hagyományos vagy természetgyógyászati módszerrel együtt , kombinálva is alkalmazható. Hatását nem fizikai szinten fejti ki, hanem információ vagy más néven "rezgés" íródik át az ember finom energetikai rendszerébe.

Bach virágterápia a gyakorlatban  

Bach virágterápia alkalmazása a gyakorlatban :
Gyermekgyógyászatban :
-félelem, alvászavar, éjszakai bepisilés ,
-tanulási vagy viselkedési zavarok, hiperaktivitás, agresszió,
-tinédzserkori problémák
-fájdalmak, allergiás betegségek kiegészítő kezelésre

Pszichoterápia -Lélekgyógyászat :
-depresszió, letargia, hangulatingadozás
-félelemek, fóbiák, szorongás, pánikbetegség
-pszichoszomatikus betegségek

Mindennapi életben fellépő problémák kezelésre :
-nyugtalanság, idegesség, stressz
-alvási nehézségek
-félelmek, vizsgadrukk,
-időskori pszichés zavarok
-méregtelenítés vagy fogyókúra idején
-betegség utáni felépülés és rehabilitáció
-nőgyógyászati problémák ( klimax, PMS, ) gyermekvárás és szülés idején

Bach virágterpia rendelés oldalunkon elérhető !


Figyelmeztetés! A Bach virágesszenciák nem gyógyszerek ezért nem alkalmasak betegségek diagnosztizálására vagy azok gyógyításra ! Kérjük, ha fizikai vagy pszichikai betegsége van keresse fel kezelőorvosát.

A virágesszenciák kizárólag információt tartalmaznak, nem hatóanyag evlű készítmények !

Webáruház készítés
paypal borgun_hu A kényelmes és biztonságos online fizetést a Barion Payment Zrt. biztosítja, MNB engedély száma: H-EN-I-1064/2013. Bankkártya adatai áruházunkhoz nem jutnak el.