Virágesszencia használata a gyakorlatban

Bach virágterápia - Gyakori kérdések

A virágterápia a betegségek lelki okainak gyógyításra ajánlott természetes gyógymód. A virágesszenciákat bárki használhatja előképzettség nélkül, mivel kizárólag az adott érzelmi állapotot kell figyelembe venni a megfelelő szer kiválasztáshoz. A virágterápia öngyógyító módszer, ahol bátran mellékhatásoktól mentesen kezelhetjük saját magunkat vagy gyermekeinket.
A hétköznapi éltben átsegít az érzelmi és lelki válságokon, ezáltal hozzájárul az egészséges fizikai és szellemi közérzet kialakításához, majd fenntartásához.

A virágesszenciák szelíd, de hatékony gyógyírek a fizikai tünetek lelki hátterének gyógyításra. Nem változtatják meg a a személyiséget csupán hozzájárulnak annak pozitív kiteljesedéshez. A virágesszenciák a virágok rezgést tartalmazza, ebben hasonlatosak a homeopátiához. Mivel nem tartalmazzák a virágok fizikai hatóanyagát, ezért arra érzékeny egyének vagy akár csecsemőknek is adható.

A Virágterápia módszere hozzájárul ahhoz,  hogy összhangban éljünk saját lelki és karmikus céljainkkal.

Hogyan válasszunk Bach virágesszenciát?

Az első lépés , hogy felismerjük magunkban az érzelmi, vagy lelki nehézséget amire megoldást keresünk. Ezután olvassunk utána, hogy melyek azok a virágok, akik képesek ezeket az egyensúlytalanságokat hangolni. Lehet akár meglévő fizikai tünetekre is az irodalmi leírások alapján esszenciát választani. Amennyiben nem szeretnénk végigolvasni a sokféle leírást, abban az estben a Bach virágesszencia tesztet  is igénybe lehet venni.

A virágesszenciák kiválasztásánál az elsődleges szempont , hogy mindig az aktuális vagyis a pillanatnyi érzelmi vagy lelki állapotunknak megfelelő virágot alkalmazzuk.

Régóta fennálló, nehéz probléma estén érdemes terapeuta, vagy kívülálló segítségét, tanácsát kérni.

Választhatunk egyszerűen intuitív módon is. Segítségül hívható az inga, vagy saját testtel történő tesztelési módszer vagy kineziológiai izomteszt is.

A legegyszerűbb módszer: tegyük a kezünket az esszenciás üvegcsék fölé és amelyiknél azt érezzük, hogy vonz valamiért, azt válasszuk ki. Jól használhatók a virágokról készült  képek, fotók is. Amikor úgy érezzük, hogy valamiért egyes virágok jobban tetszenek mint a többi, akkor biztosak lehetünk abban, hogy az a virág képes segíteni nekünk az adott problémánk megoldásában.

A megfelelő Bach virágeszenciák kiválasztásában segítséget nyújt Bach virágterápia teszt !

Hogyan használjuk a Bach virágesszenciákat?

Leggyakrabban a dosage bottle, vagyis a használatra kész gyógyírból érdemes közvetlen a nyelv alá cseppenteni a gyártó által meghatározott adagot. Ez lehet akár több esszencia keveréke , mely általában 2- 8 virágból állhat, de választható egyedi, vagyis mono esszencia is. 

Amennyiben alapesszenciából mi magunk szeretnénk előállítani a felhasználásra szánt esszenciát, akkor érdemes a következők szerint eljárni:


Alap (stock bottle) esszenciából használatra kész (dosage bottle) gyógyír készítése, hígítási eljárás :

-egy 30 ml steril sötét üvegcsébe tegyünk 2/3 rész forrásvizet, vagy szénsavmentes ásványvizet, és 1/3 rész brandyt, esetleg vodkát. Az alkohol a tartósításhoz szűkséges, és helyettesíthető bio gyümölcsecettel vagy növényi glicerinnel is. A kiválasztott alap esszenciákból tegyünk 2-2 cseppet a üvegcsébe, és 10x rázzuk fel. Ebből fogyasztható napi 3-4 alkalommal 4-7 csepp.
-másik egyszerübb módszer, hogy egy pohár vízbe ( kb. 2dl) teszünk az aplapesszenciából 2 cseppet , majd ezt lassan kortyolgatva elfogyasszuk.

-a virágesszenciákat tehetjük krémekbe, vagy adagolhatók akár fürdővízhez, és készíthetünk belőlük borogatást is.

1. Natur vagy bio krémekhez az alap esszenciából tegyünk 10 cseppet ( 50gr krémhez)  majd jól keverjük össze. Csípések, horzsolások és egyéb bőrproblémák így kezelhetők. Bach virágesszenciákból  pl . a Vadalma vagy az Elsősegély esszencia kiválóan működik ezzel a módszerrel. Fokozható a hatás, ha virágvizeket vagy illóolajokat is teszünk hozzá.

2. Fürdővízhez is adagolhatók a virágesszenciák . Tegyünk egy kád vízhez 15-20 cseppet a kiválasztott esszenciából és jól keverjük össze. Kerüljük a túl forró hőmérsékletet, és legalább 20 percet töltsünk benne. Nagyon hatékony kisbabáknál alkalmazni ezt a módszert, de nekik kevesebb cseppet tegyünk a kis kádba! Az alap esszenciából maximum 2-4 csepp elég.

3. Borogatás készítéséhez tegyünk egy tálba langyos, tiszta vizet, majd válasszuk ki a megfelelő esszenciát és 2- 4 cseppet tegyünk bele. Áztassunk bele egy tiszta fehér ruhát , és amikor teljesen nedves, facsarjuk ki és tegyük a  fájó vagy sérült testrészre. Ez a módszer igen jól alkalmazható fizikai sérülések kezelésre.

Amennyiben több esszenciát választunk, vagyis keveréket szeretnénk elkészíteni, abban az estben minden egyes virágból csak annyit tegyünk bele, hogy ne lépjük túl a maximális cseppszámot. Pl. krémeknél 50gr-hoz 10 csepp szükséges, abban az estben, ha 5 féle esszenciát szeretnénk használni mindegyikből 2-2 cseppre lesz szükségünk.

Legyünk kreatívak és bízzunk a saját megérzéseinkben! Ami fontos: nem a mennyiség számít,  hanem a jó választás és a megfelelő hígítás és a napi rendszeres szedés!

Hogyan adagoljuk a Bach virágesszenciákat?

A használatra kész-gyógyír (Dosage bottle) esszenciákat a gyártó által meghatározott módon érdemes szedni.
Az  általunk gyártott,  használatra kész 30ml -es Éden esszenciáknál ez leggyakrabban napi 3×7 csepp. A 30ml kiszerelés egy-egy kúrára elég , ami 2-3 hét lehet.

A Bach virágesszenciáknál ,amenyiben mi magunk készítjük el az alapesszenciából a használatra kész esszenciát akkor a szedési javaslat napi 4x4 csepp.

Természetesen nincs kőbe vésett szabály az esszenciák szedésével kapcsolatban. Íme néhány gyakorlati példa:

-Akut helyzetben érdemes inkább gyakrabban, kevesebbet és rövidebb ideig  pl: napi 4×4 cseppet vagy óránként 4 cseppet szedni az esszenciákból. Ez a használati útmutatás vonatkozhat pl. az elsősegély csepp vagy a Bach összetett virágesszenciák szedésére.

-Régóta fennálló probléma esetén viszont ritkábban és hosszabb ideig javasolt az esszenciákat szedni pl:napi 2×7 cseppet. Ez a szabály vonatkozhat olyan magas hígítású esszencia keverékekre is, mint a csakra cseppek.

Krónikus estben, amikor egyes negatív lelki vagy érzelmi hosszabb ideje fennáll, érdemes azzal a problémával elkezdeni dolgozni, ami az adott pillanatban jellemző. A terápia folyamán fokozatosan kerülhetnek felszínre elnyomott vagy elfeledett érzelmi traumák, amihez javasolt mindig igazodni, vagyis az éppen aktuális érzelmemhez megfelelő virágesszenciát választani.

A Bach alapesszencia és az Éden alapesszencia  hígítása a hagyományos mód a következő: 30ml tiszta forrásvízhez és egy kevés brandyhez tegyünk 2-2 cseppet a kiválasztott esszenciákból ( 2-8 félét javasolt), majd 10x rázzuk össze az üvegcsét. Ebből napi Bach virágesszenciáknál  4×4 cseppet cseppentsünk közvetlenül a nyelv alá.  Éden virágesszenciáknál 2-3x -7 cseppet közvetlenül a nyelv alá cseppentve.

Hányféle Bach virágesszenciát használhatunk egyszerre ?

Dr Bach nézete szerint a legoptimálisabb, ha nem használunk többet egy időben 5-6 virágesszenciánál . A mai gyakorlatban azonban előfordul, hogy ennél több virágot is beletesznek egy-egy összetett keverékbe. Elsősorban azt tartsuk szem előtt, hogy amennyiben lehetséges, ne legyen tíznél több  esszencia egy adott keverékben , valamint úgy érdemes azokat is összeválogatni, hogy azok egymást kiegészítsék vagy erősítsék. Az összes Bach virágesszencia szabadon kombinálható egymással , de figyeljünk oda arra, hogy egymásnak homlok egyenest ellenkező lelki tünetekre megadott virágokat ne keverjünk össze.

 

Választhatunk-e rosszul Bach virágesszenciát?

Erre a választ természetesen Nem, a legrosszabb ami történhet , hogy nem történik semmi. Abban az estben , ha olyan esszenciát választunk , ami az adott időszakban nem alkalmas az aktuális lelki -érzelmi problémáink kezelésre, egyszerűen hatástalanok maradnak számunkra.Vagyis nem érezzük azokat a pozitív változásokat , amit szertettünk volna elérni.
Ennek több oka is lehet:
-az egyik, hogy valóban nem jól ismertük fel azt az állapotot amit szeretnénk kezelni , ilyenkor érdemes esetleg egy terapeuta tanácsát is meghallgatni

-a másik ok , hogy még nem vagyunk készen az adott probléma megoldásra , ebben az estben érdemes más esszenciát választani és félretenni egy későbbi időpontra az eredetileg kigondolt virágesszenciát

Kinek javasolható a Bach virágterápia?
Gyakorlatilag bárkinek, aki késznek érzi magát arra, hogy ezzel a szelíd módon segítsen önmagán . A virágesszenciák szedése mindenki számára lehetséges, kortól függetlenül. Akár kisgyerekek vagy idősek számára kiváló lehetőséget nyújt az aktuális lelki nehézségek megoldásra.
Pollenérzékenyeknek sem kell lemondani a Bach virágterápia áldásos hatásól, mivel a hígítás folyamán a használatra kész esszencia már nem tartalmazza a virág fizikai összetevőit. Állapotos kismamák számára is nyugodtan adagolhatóak az esszenciák, azonban elsősorban az aktuális tünetek kezelésére javasoljuk, mint pl. félelem, álmatlanság stb. Még állatok és növények kezelésre is alkalmas gyógymód a Bach virágterápia.


Tartsuk be azonban azt a szabályt, hogy más ember helyett nem dönthetünk és nem adhatunk olyan emberek vagy családtagok számára virágesszenciát , akik ezt kifejezetten nem szeretnék. Természetesen ez alól kivételt képez saját gyermekünk, akinek az egészséges testi és- lelki fejlődésért mi szülők vagyunk felelősek.

 

Milyen hosszú ideig tarthat egy terápia ?

 

Gyakran teszik fel a kérdést , hogy mennyi ideig kell szedni a virágesszenciákat ? Erre nincsen egyetemes szabály , azonban egy-két tanácsot érdemes megfontolni:
-akut estben , amikor csak időszakos tünetről van szó ( ilyen lehet pl. ijedtség, vizsgadrukk ) elég csak néhány napig vagy akár néhány alkalommal beszedni az kiválasztott esszenciát. Ilyenkor nagyon jól használható pl. az Elsősegély csepp .
-krónikus problémáknál , amikor már akár több hónapja fennáll az egyensúlytalanság, érdemes egy terápiát felépíteni. Ez azt jelenti, hogy elsősorban mindig az aktuális érzelmi állapotot vesszük figyelembe, majd időről -időre ahogy azok megoldódnak haladunk a úgynevezett gyökérprobléma felé. Ezt elképzelhetjük úgyis, mint a hagyma rétegeit egymáson, minden egyes hagymahéj egy egy gátló érzelem, ami elzárja a valódi okot. Ennek feltáráshoz és megoldáshoz  időre van szükség, ami a hagyományos szabály szerint, annyi hónapot vesz igénybe ahány éve fennáll a problémánk.
-Önfejlesztéshez vagy személyiség csiszolásához is ajánlható a Bach virágterápia. Dr. Bach szerint mindannyian valamilyen személyiség típushoz tartozunk, melyek jellemzőit születésünktől kezdve magunkon viselünk. Ennek kiválasztásár a 12 gyógyító esszencia áll a rendelkezésünkre. Egyes nézetek szerint, a 12 gyógyító Bach virágesszencia a zodiákus 12 állatövi jegynek felel meg. Bach nézete szerint elsősorban a Hold helyzetét kell figyelembe vennünk, hogy a megfelelő virágesszenciát kiválaszthassuk. Tehát, amely asztrológiai jegyben áll a radix képletünkbe a Hold, az ahhoz rendelt Bach virágesszencia lesz személyiségünk számára a legmegfelelőbb.

 

Szedhetőek-e gyógyszerekkel együtt a Bach virágesszenciák ?

 

Igen, bármilyen gyógyszerrel együtt szedhetők a Bach virágesszenciák , mivel nem befolyásolják azok működést. Gyakori, hogy fájdalomcsillapító vagy nyugtató gyógyszerek mellet az Elsősegély cseppet adagolják.

 

Gyógyítható-e fizikai betegség Bach virágterápiával ?

 

A virágterápia szerint a fizikai betegségek megjelenése előtt minden estben megfigyelhető valamilyen  érzelmi  vagy lelki zavar. Amikor Bach virágterápiával sikerül a kiváltó lelki problémát megoldanunk, azzal hozzájárulunk a fizikai testünk regenerálódási folyamataihoz. A teljes gyógyulás csak akkor élhetjük meg, ha minden síkon -testi-lelki-szellemi - sikerült helyreállítanunk a kibillent egyensúlyunkat.
Figyelmeztetés: azon gyógyszerek szedését, amik az orvos felírt, nem ajánlott abbahagyni , mivel a Bach virágesszenciák nem helyettesítik az orvosi ellátást!

Betegségek megelőzésre használható -e Bach virágterápia ?

 

Dr Bach véleménye szerint a Bach virágesszenciák az aktuális érzelmi tünetekre javasolt használni. Ebből kiindulva egyes betegségek megelőzésére nem tudjuk egészen biztosan kiválasztani a megfelelő szert, mivel nem ismerjük előre, hogy milyen érzelmi reakcióval párosul majd az.
Olyan estekben viszont , amikor ismert helyzete előtt állunk és tudjuk, hogy ez leggyakrabban milyen érzelmi választ szokott belőlünk kiváltani  pl. orvosi vizsgálat előtt,fogorvosi kezelés idején,  vizsgák  vagy éppen a repüléstől való félelem vagy pánik kezelésre, nyugodtan alkalmazhatjuk megelőzésre a Bach virágterápiát.

Kisgyermekek és csecsemők szedhetik -e a Bach virágesszenciákat ?

 

Igen, amennyiben ezt az adott érzelmi állapotuk megkívánja. Csecsemőknek is többféle módon adagolhatjuk a Bach virágesszenciákat:
-az egyik, hogy két cseppet teszünk fejük kutacsára ( nagyon óvatosan )
-a másik lehetőség, hogy a fürdővízhez
keverjünk 2 cseppet az alapesszenciából
-egyes esetekben szedheti az Édesanya is, ha szoptatja a kicsit.
Kisgyermekeknek egy két éves kortól, amikor már önállóan
étkeznek, tegyünk a vízébe két cseppet és lassan kortyolgassa el a kiválasztott Bach esszenciából vagy a felnőtt adag felét cseppentsük a nyelve alá közvetlen naponta 2-3 alkalommal.

Mind csecsemőknek mind kisgyermekeknek tehetjük az virágcseppeket tiszta krémekbe, majd ezzel kenjük be a alkarjukat vagy a halántékukat.

 

Adható-e állatoknak Bach virágesszencia ?

 

Igen, minden állatnak nyugodtan adhatóak a Bach virágesszenciák ! Az állatoknak is vannak érzelmeik és viselkedésükre hatással van a környezetük, tartásuk és táplálásuk is. A háziállatok nagyon jól  és gyorsan reagálnak a virágesszenciákra.

Hogyan tároljuk a Bach virágcseppeket?

 

A Bach virágesszenciákat sötét üvegben -ez lehet barna , kék vagy lila - szobahőmérsékleten ajánlott tárolni. Nem javasoljuk, hogy az alapesszenciát hűtőszekrénybe tegyük, kizárólag abban az estben érdemes a hűtőt igénybe venni, ha a keverék nem tartalmaz  tartósítószert. Érdemes odafigyelni , hogy a virágesszenciákat ne tegyük sugárzó eszköz mellé, ilyenek a mobiltelefon, TV, mikró és a számítógép is. Amennyiben mégis arra kényszerülünk , hogy rövid ideig sugárzó eszköz mellé kell tennünk a virágcseppeket használjunk árnyékoló réz tasakot ( kaphatóak a homeopátiás patikákban ) vagy csomagoljuk az üvegcsét alufóliába.

 

Bach virágterápiának lehet-e mellékhatása ?

 

A Bach virágesszenciáknak szedése estén semmilyen mellékhatásra nem kell számítani. A virágesszenciák elsősorban az élőlények energetikai és információs rendszerére hatnak, ezért ha véletlenül nem megfelelő cseppet választottunk akkor sincsen káros hatással. Ezért félrekezelés vagy túladagolás miatt sem kell aggódni, mivel a legrosszabb estben a szervezet nem reagál az adott esszenciára. Mivel a gyógyír már nem tartalmazza a virág fizikai hatóanyagát , ezért alkalmazható akár súlyosan allergiás estekben is !

Webáruház készítés
paypal borgun_hu A kényelmes és biztonságos online fizetést a Barion Payment Zrt. biztosítja, MNB engedély száma: H-EN-I-1064/2013. Bankkártya adatai áruházunkhoz nem jutnak el.